Artikel Harm Vonk DvhN - rideonbas

Ga naar de inhoud

Artikel Harm Vonk DvhN

Harm Vonk, DvhN 11-09-2016

Lieve Bas,

Zo goed hebben we elkaar niet gekend, Bas. Al vrij snel nadat we elkaar de hand schudden, volgde je je droom in de Caraïben. Daarna zagen we elkaar bij toeval, als je eens terug in het land was. Vaak bij de koers, waar je familie thuis was: moeder Aukje met het fototoestel waarmee ze het hele peloton vastlegde, vader Bert met een hond die jullie thuis in Meedhuizen opleidden tot geleidehond en broertje Paul in het peloton.

Ik leerde jullie kennen als een warm gezin, hecht en liefdevol. Een schoolvoorbeeld, zoals het zou moeten zijn. Ik keek daar soms vol bewondering naar.

Jij en Paul waren de grootste vrienden. Ik sprak Paul daar wel eens over. Nadat jij het avontuur op Sint Eustatius zocht, bleef hij achter. Zo voelde hij dat ook. Een jaar later had ik een interview met je broertje. Ik heb het citaat teruggezocht. Hij zei: ‘Dat m’n wereld ineenstortte is te veel gezegd, maar waar we altijd samen waren geweest, stond ik er ineens alleen voor’.

Hij stond voor zijn eerste seizoen zonder jou en hij vond het ver-schrik-ke-lijk. Het voelde alsof hij opnieuw moest leren fietsen. En dat z’n grote broer er niet meer was om stiekem een helpende hand toe te steken. Dat je heel af en toe, als het mis dreigde te gaan, zijn zadel vasthield zonder dat hij het merkte.

Woensdagochtend vroeg werd ik gebeld met het vreselijke nieuws dat je was verongelukt na een aanrijding op Sint Maarten, waar je sinds kort woonde. De dag kroop naar de avond en de steen op m’n maag bleef.

Lieve Bas, goed kenden we elkaar niet. Als ik de berichten op Facebook lees, is dat eeuwig zonde. Je brede glimlach, je optimisme, je ‘accepteren en weer doorgaan’.
Het verdriet van jouw overlijden is diep binnengekomen, bij velen. Dat zegt genoeg over wie jij was.

Nooit ben ik bij jullie thuis geweest, maar ik weet zeker dat de honden er een prachtig pleeggezin hebben. Dat móet wel, als ik zie hoe jij en Paul met elkaar omgingen. Zo zouden alle broers dat altijd en overal moeten doen.

Als mijn kinderen later op die manier met elkaar omgaan, is mijn levensmissie grotendeels volbracht.

Bedankt dat je mij dat hebt geleerd !

Rust zacht, Bas.

Aanverwante artikelen:


Artikel 08-09-2016:
Facebookbericht StormvogelsDennis Jilesen

Artikel 11-09-2016Harm Vonk

Herdenking Gibcusbaan:
Begrafenis Bas:
NCK-Dronten :
RTV NoordThuisopnames RTV Noord

NL-TimesArtikel in NL-Times

AdvertentiesOverzicht Advertenties

Terug naar de inhoud