Bas de Haan - rideonbas

Ga naar de inhoud

Bas de Haan

Bas de Haan
Bas de Haan is geboren op 31 december 1988 in Meedhuizen (Gr.)

Na zijn basisschooltijd ging Bas naar het Ommelander College in Appingedam.
Hij deed Havo/VWO.

Tijdens het laatste jaar VWO, had hij het niet gemakkellijk qua niveau, maar voor Bas maakte dat niks meer uit. Hij had zijn beslissing al genomen om gymdocent te worden en daarvoor had hij aan het Havo-diploma ook genoeg om door te stromen naar de Alo.

Hij ging studeren aan de Hanze Hogeschool, stage lopen op meerdere adressen en deed uiteindelijk zijn afstudeerproject in Assen, waar hij samen met 3 andere klasgenoten de Olypische Spelen voor BSO's ging organiseren.

Nadat hij was afgestudeerd, vertrok hij al redelijk snel naar St.Eustatius, om daar op de Gwendoline van Puttenschool als gymdocent te gaan werken.

Bas is altijd een fanatiek sporter geweest.
Zo heeft hij gevoetbald bij de VV.Meedhuizen en geschaatst bij de STV Eemsmond.

Omdat zijn jongere broer Paul op 7 jarige leeftijd al begon met wielrennen, was de overstap van schaatsen en voetballen naar het wielrennen voor Bas niet zo groot. Al snel reed hij zijn eerste wedstrijd bij de jeugd in categorie-5, net als broertje Paul, bij de Stormvogels in Veendam. Ook leerde hij daar zijn trainer Ebel Keizer kennen en kwam in een team met o.a. Martijn Keizer, Jeffrey van der Velde en Jos Koning.

Na de jeugdafdeling ging hij door naar de Nieuwelingen, Junioren en daarna de Amateurs.
Als Amateur kwam hij in het LSE-team (Team Robinson) van ploegleiders Allard Engels en Lucas Schuurman te rijden.

Foto onder. Bas voor broertje Paul.
Na twee jaar stopte deze ploeg helaas en ging hij bij de WSV Emmen fietsen, waar een jaar later ook broertje Paul ging rijden.
Helaas hebben ze samen maar 1 jaar in het amateurpeloton gereden, voor Bas begon zijn avontuur op St. Eustatius.

Via een kennis kwam hij in contact met de Gwendoline van Puttenschool en niet lang na het eerst contact had Bas het besluit genomen. Ik ga naar St.Eustatius !

Dat betekende niet alleen einde Nederland, maar ook einde wielrennen, op St.Eustatius is niet veel ruimte om te fietsen. Wel kun je er mooi ATB-en en dus werd de racefiets ingeruild voor een nieuwe ATB.

Bas ging voor 3 jaar naar dit Caribisch eiland, waar hij uiteindelijk 4 jaar is gebleven alvorens de overstap te maken naar een groter eiland: St.Maarten.
Hij en zijn vriendin Susan konden werk krijgen op St.Maarten en sinds 1 augustus 2016 woonden ze ook op het eiland.

Zijn oude liefde, het wielrennen, kwam weer ongekend naar boven en via één van de vele skypegesprekken werd ook al snel een nieuwe racefiets besteld en gekocht.

Vader Bert en Moeder Aukje zouden immers begin augustus ook naar St.Maarten komen en de fiets meenemen.
Aamgekomen op het eiland moest er natuurlijk direct gefietst worden en ook zijn eerste wedstrijd stond al vast, 11 september op St.Maarten.

Zover kwam het echter niet.

Op 6 september werd Bas, tijdens een trainingsritje, aangereden door een roekeloze automobilist die tijdens een inhaalactie Bas totaal over het hoofd zag, hem schepte en ernstig verwonde.
Zo ernstig zelfs, dat Bas kort na de aandrijding aan de gevolgen van deze zware crasch is overleden.

Bas is slechts 27 jaar geworden.


Aanverwante artikelen:


Artikel 08-09-2016:
Facebookbericht StormvogelsDennis Jilesen

Artikel 11-09-2016Harm Vonk

Herdenking Gibcusbaan:
Begrafenis Bas:
NCK-Dronten :
RTV NoordThuisopnames RTV Noord

NL-TimesArtikel in NL-Times

AdvertentiesOverzicht Advertenties

Terug naar de inhoud