Begrafenis-Bas - rideonbas

Ga naar de inhoud

Begrafenis-Bas

Bron, foto en tekst DVHN 22 september-2016 (Ernst Slagter)
Een roekeloze automobilist op Sint Maarten. Die was er dik twee weken geleden verantwoordelijk voor dat de kenmerkende brede smile van Bas de Haan gisteren alleen nog op een groot scherm te zien was.

De Meedhuizenaar was al een paar jaar werkzaam op de Antillen als docent lichamelijke opvoeding. Pas onlangs verhuisde hij samen met vriendin Suus van Sint Eustatius naar Sint Maarten. Op beide eilanden is zijn dood hard aangekomen.

In Delfzijl bleek gistermiddag hoeveel mensen De Haan in hun hart hebben gesloten. Omdat er rond de 700 aanwezigen bij de plechtigheid waren, stonden er zelfs in de ruime evenementenhal niet genoeg stoelen om al die mensen te herbergen.
Natuurlijk was het in de eerste plaats een waardig afscheid van een alom geliefde man in de bloei van zijn leven. Maar het was ook het vaarwel aan een sociaal bewogen amateurwielrenner.

Collega’s Martijn Keizer en Umberto Atzori waren twee van de kistdragers. De Haans jongere broer Paul (26) - eveneens allerminst een onbekende bij de amateurrenners - liep samen met vader Bert voorop.
Paul de Haan en moeder Aukje namen zelf ook het woord tijdens de plechtigheid. Vriendin Suus zong samen met Pieter van der Zweep een goede vriend van Bas en de familie de Haan.

Namens ‘alle vrienden en vriendinnen van de wielersport’ sprak de bekende omroeper Jannes Mulder. ,,Als je altijd bij de finish juicht, moet je er ook staan als er verloren wordt”, zei Mulder. En: ,,Bas reed niet voor de premie, maar voor de lol.”
Mulder toverde even een glimlach op vele gezichten toen het over de meerdere ‘Hanen’ in de buik van het vroegere noordelijk wielerpeloton ging. ,,Ik haalde Bas en Paul wel eens door elkaar. Maar toen Ismaël Kip erbij kwam, werd het al helemaal lastig.”

De moraal van zijn verhaal was echter bloedserieus. Mulder vestigde de aandacht op het initiatief van Paul de Haan en mede-wielrenner René Hooghiemster dat na het tragische ongeval tot stand kwam.
Het duo ontwierp een pak dat de renners van Stormvogels Veendam op 1 oktober dragen tijdens het Nederlands clubkampioenschap in Dronten. De KNWU heeft daar inmiddels al toestemming voor gegeven.

Op de achterkant van het pak met oranje accenten staat onder meer het motto share the road, every life counts. ,,De wereld is ontzettend haastig, dames en heren. We hebben te weinig oog voor elkaar”, waren Mulders woorden.

Zo vond de familie middenin immens persoonlijk verdriet toch nog de kracht om een actie voor veilig (fiets)verkeer te omarmen. Paul de Haan was na de dood van zijn broer van plan om dit jaar niet meer op de racefiets te stappen. Maar mede door de actie van en met Hooghiemster staat De Haan op 1 oktober eveneens aan de start in Dronten.

Belangrijk in die beslissing is echter ook de verbroedering op de wielerbaan in Groningen - vorige week donderdag - geweest. Toen liet het noordelijk wielerpeloton na de dood van De Haan zien schouder aan schouder te staan als er een (voormalig) adjudant herdacht moet worden.

Gisteren stonden vele wielrenners in de zaal opnieuw schouder aan schouder. Ze bewezen Bas de Haan een laatste eer en lieten een boodschap achter voor de toekomst.


Dit nooit weer. Share the road, every life counts.

Aanverwante artikelen:


Artikel 08-09-2016:
Facebookbericht StormvogelsDennis Jilesen

Artikel 11-09-2016Harm Vonk

Herdenking Gibcusbaan:
Begrafenis Bas:
NCK-Dronten :
RTV NoordThuisopnames RTV Noord

NL-TimesArtikel in NL-Times

AdvertentiesOverzicht Advertenties

Terug naar de inhoud